Overview
Examples
Screenshots
Comparisons
Applications
Download
Documentation
Tutorials
Bazaar
Status & Roadmap
FAQ
Authors & License
Forums
Funding Ultimate++
Search on this site
Search in forums












SourceForge.net Logo
Home » U++ TheIDE » U++ TheIDE: Compiling, Linking, Debugging of your packages » IDE hangs when using breakpoints in Debugger
IDE hangs when using breakpoints in Debugger [message #39109] Fri, 15 February 2013 18:37 Go to next message
OliverSo is currently offline  OliverSo
Messages: 6
Registered: May 2012
Promising Member
Hello,

since several versions, including actual release 5485, and v 5800, the IDE hangs if I set anywhere a breakpoint in my code and start debugging by F5.

For example:
On "HelloWord" Example, put a breakpoint in HelloWorld::About() on line "PromptOK".

Press F5.
The Window "Assist checking" comes up, and then everything just stops. Only solution is to kill the IDE by task manager.
I am running Win XP with SP3, and MSV10.

Older Versions, like 4857, work fine.

Is Windows XP not supported any more, or does my installation just behave strange?

Oliver
Re: IDE hangs when using breakpoints in Debugger [message #39345 is a reply to message #39109] Wed, 13 March 2013 10:39 Go to previous messageGo to next message
OliverSo is currently offline  OliverSo
Messages: 6
Registered: May 2012
Promising Member
Sorry for pushing this...

What I did in the meantime:
Tried MinGW on XP machine. Setting break points just crashes the IDE after hitting F5.

Installed 5485 on a Windows 7 machine with MingW. Same result: Setting a breakpoint just crashes the IDE after hitting F5.

I don't seem to be the only one with this problem
http://www.ultimatepp.org/forum/index.php?t=msg&&th= 6680&goto=39292#msg_39292

Am I doing something totally wrong, or is using the debugger something which is totally unusual?

Oliver
Re: IDE hangs when using breakpoints in Debugger [message #39465 is a reply to message #39345] Sun, 17 March 2013 11:38 Go to previous messageGo to next message
Shire is currently offline  Shire
Messages: 41
Registered: September 2006
Location: Russia, Yamal peninsula
Member
Confirm this, TheIDE hangs or crashes when MinGW debugging on XP32.
"Legacy GDB" and "GDB_MI2 (new)" tried.

Perhaps GDB debugger is in development now, and unstable.
I just use MSC10 - debugger works good.
Re: IDE hangs when using breakpoints in Debugger [message #39521 is a reply to message #39465] Mon, 25 March 2013 18:41 Go to previous messageGo to next message
Alboni is currently offline  Alboni
Messages: 203
Registered: January 2012
Location: Deventer, Netherlands
Experienced Member
I can conform this also. F5+breakpoint=hang, no matter where the breakpoint is set. Doesn't need to be triggered.

MSVC10 on Windows XP. Version 5485

and yes, it used to work on old versions (>a year old), except in callbacks.

[Updated on: Mon, 25 March 2013 18:52]

Report message to a moderator

Re: IDE hangs when using breakpoints in Debugger [message #39522 is a reply to message #39109] Mon, 25 March 2013 19:44 Go to previous messageGo to next message
Alboni is currently offline  Alboni
Messages: 203
Registered: January 2012
Location: Deventer, Netherlands
Experienced Member
Stopped working somewhere between release 4193 and 5431
Re: IDE hangs when using breakpoints in Debugger [message #39531 is a reply to message #39109] Tue, 26 March 2013 12:06 Go to previous messageGo to next message
Alboni is currently offline  Alboni
Messages: 203
Registered: January 2012
Location: Deventer, Netherlands
Experienced Member
I fixed it! Very Happy

When comparing 4193 and 5431 I noticed there is a file dbghelp.dll in 4193 and not in newer versions.
When I copied that file into 5431 it worked again.
Also works for 5485.

  • Attachment: dbghelp.dll
    (Size: 0.99MB, Downloaded 162 times)
Re: IDE hangs when using breakpoints in Debugger [message #39532 is a reply to message #39109] Tue, 26 March 2013 12:20 Go to previous messageGo to next message
Alboni is currently offline  Alboni
Messages: 203
Registered: January 2012
Location: Deventer, Netherlands
Experienced Member
This is odd. That dll is a part of windows and was already installed on my system. The file in windows is however substantially smaller and older. My system is up to date, so why not this file?
Re: IDE hangs when using breakpoints in Debugger [message #39584 is a reply to message #39532] Tue, 02 April 2013 11:38 Go to previous messageGo to next message
OliverSo is currently offline  OliverSo
Messages: 6
Registered: May 2012
Promising Member
Can you give me a hint where to look for this .dll?

Oliver

Update: Found it. I will try tonight on my 32bit XP at home.

Anyhow, installing this dll in the upp-directory does not solve the problem of crashing the IDE by setting a breakpoint on Win7 64 Bit (version 5485).

Oliver

[Updated on: Tue, 02 April 2013 14:35]

Report message to a moderator

Re: IDE hangs when using breakpoints in Debugger [message #39589 is a reply to message #39584] Tue, 02 April 2013 19:16 Go to previous messageGo to next message
OliverSo is currently offline  OliverSo
Messages: 6
Registered: May 2012
Promising Member
I can confirm the fix with adding dbghelp.dll to the upp-directory on Win XP 32. Actual nightly build 5944 hangs without the dll after setting a breakpoint, but works if dll is present.

Oliver
Re: IDE hangs when using breakpoints in Debugger [message #39608 is a reply to message #39109] Wed, 03 April 2013 23:16 Go to previous messageGo to next message
Alboni is currently offline  Alboni
Messages: 203
Registered: January 2012
Location: Deventer, Netherlands
Experienced Member
After reading this I think there should be a check on the (minimum required) version of dbghelp.dll.

Perhaps it is also possible to omit certain functions in the debugger, so it will work on all versions.

[Updated on: Wed, 03 April 2013 23:20]

Report message to a moderator

Re: IDE hangs when using breakpoints in Debugger [message #39641 is a reply to message #39608] Fri, 12 April 2013 07:36 Go to previous message
Shire is currently offline  Shire
Messages: 41
Registered: September 2006
Location: Russia, Yamal peninsula
Member
TheIDE 5949 still hungs when debugging MinGW (g++ (tdm-1) 4.6.1) generated executables.
Placing dbghelp.dll v6.12.2.633 do not solves problem.
Previous Topic: [SOLVED] Compile on 64 bits on linux
Next Topic: what is "fixed flags" for?
Goto Forum:
  


Current Time: Sun Jan 24 09:40:45 CET 2021

Total time taken to generate the page: 0.03222 seconds