Overview
Examples
Screenshots
Comparisons
Applications
Download
Documentation
Tutorials
Bazaar
Status & Roadmap
FAQ
Authors & License
Forums
Funding Ultimate++
Search on this site
Search in forums












SourceForge.net Logo
Home » Community » U++ community news and announcements » 2020.1 alpha
Re: 2020.1 alpha [message #53206 is a reply to message #53204] Thu, 19 March 2020 16:42 Go to previous messageGo to next message
omari is currently offline  omari
Messages: 220
Registered: March 2010
Experienced Member
a small patch for theide toolbar
the build buttons are the most used in the toolbar, then they shall be always visible.
in the current version, they disappear with a small window width.

diff --git a/uppsrc/ide/idebar.cpp b/uppsrc/ide/idebar.cpp
index aafa8f44b..972170003 100644
--- a/uppsrc/ide/idebar.cpp
+++ b/uppsrc/ide/idebar.cpp
@@ -445,9 +445,9 @@ void Ide::Project(Bar& menu)
        {
                mainconfiglist.Enable(idestate == EDITING);
                buildmode.Enable(idestate == EDITING);
-               menu.Add(mainconfiglist, HorzLayoutZoom(180));
+               menu.Add(mainconfiglist, HorzLayoutZoom(120));
                menu.Gap(4);
-               menu.Add(buildmode, HorzLayoutZoom(180));
+               menu.Add(buildmode, HorzLayoutZoom(120));
                menu.Separator();
        }
        if(!IsEditorMode()) {
@@ -845,7 +845,6 @@ void Ide::MainTool(Bar& bar)
                DebugMenu(bar);
                bar.Separator();
        }
-       Project(bar);
        if(!IsEditorMode()) {
                BuildMenu(bar);
                if(!debugger) {
@@ -854,6 +853,7 @@ void Ide::MainTool(Bar& bar)
                }
                bar.Separator();
        }
+       Project(bar);
        HelpMenu(bar);
 }


regards
omari.
Re: 2020.1 alpha [message #53207 is a reply to message #53206] Thu, 19 March 2020 16:53 Go to previous messageGo to next message
mirek is currently offline  mirek
Messages: 12519
Registered: November 2005
Ultimate Member
Sorry, but I am not quite ok with making mainconfiglist or buildmode narrower. In fact, I had to extend these a couple of years back. Check how it often end looking in large projects:

index.php?t=getfile&id=6012&private=0

Besides, I do not even think that build icon is the most often used, most of time I just press F7....
Re: 2020.1 alpha [message #53222 is a reply to message #53207] Mon, 23 March 2020 21:42 Go to previous messageGo to next message
Tom1
Messages: 792
Registered: March 2007
Contributor
Hi,

I decided to try this new option of using CLANG or CLANGx64 instead of MSBT19x64, but have trouble with Protect package (and gdal/ogr too).

[EDIT] OK, I removed the unnecessary compiler log as simply removing xed/VERSION solved the Xed compilation issue.

However, ProtectEncrypt does not seem to work well with CLANG generated exes.

Best regards,

Tom

[Updated on: Mon, 23 March 2020 22:48]

Report message to a moderator

Re: 2020.1 alpha [message #53230 is a reply to message #53207] Tue, 24 March 2020 14:39 Go to previous messageGo to next message
omari is currently offline  omari
Messages: 220
Registered: March 2010
Experienced Member
Quote:

Sorry, but I am not quite ok with making mainconfiglist or buildmode narrower. In fact, I had to extend these a couple of years back.


OK, this is just an idea.

Quote:

Besides, I do not even think that build icon is the most often used, most of time I just press F7....


here two screenshots without and with the patch:
index.php?t=getfile&id=6017&private=0

the highlighted buttons in the second toolbar, are hidden in the first one, and there is no way to find them.

in my MacBook, there are no physical Fx buttons, then using the toolbar buttons is faster.


regards
omari.
Re: 2020.1 alpha [message #53231 is a reply to message #53230] Tue, 24 March 2020 14:49 Go to previous messageGo to next message
mirek is currently offline  mirek
Messages: 12519
Registered: November 2005
Ultimate Member
What resolution is this? Is font size OK? (What Mac mode this actually is?)

Maybe we should just split toolbar to two lines in case it does not fit? (based on resolution)
Re: 2020.1 alpha [message #53232 is a reply to message #53231] Tue, 24 March 2020 15:08 Go to previous messageGo to next message
Klugier is currently offline  Klugier
Messages: 657
Registered: September 2012
Location: Poland, Kraków
Contributor
Hello Omari and Mirek,

It seems that macOS version of TheIDE doesn't move cutted toolbar entries to the sperate line. It works greate on Linux with GTK (I tested it yestarday). So, it seems that the bug is related to macOS GUI implementation.

Sincerely,
Klugier


Ultimate++ - one framework to rule them all.
Re: 2020.1 alpha [message #53234 is a reply to message #53232] Tue, 24 March 2020 15:38 Go to previous messageGo to next message
mirek is currently offline  mirek
Messages: 12519
Registered: November 2005
Ultimate Member
Thanks, somehow I forgot it should work that way Smile
Re: 2020.1 alpha [message #53239 is a reply to message #53231] Tue, 24 March 2020 17:04 Go to previous messageGo to next message
omari is currently offline  omari
Messages: 220
Registered: March 2010
Experienced Member
Quote:
What resolution is this? Is font size OK? (What Mac mode this actually is?)

Maybe we should just split toolbar to two lines in case it does not fit? (based on resolution)

theide is open in a Half of the Screen.

i have to open two instance of theide side by side.


regards
omari.
Re: 2020.1 alpha [message #53240 is a reply to message #53239] Tue, 24 March 2020 17:28 Go to previous messageGo to next message
mirek is currently offline  mirek
Messages: 12519
Registered: November 2005
Ultimate Member
Please retry with trunk.

Thankfully, problem was not in CtrlCore/CtrlLib, just needed a bit rework in ide code....

Mirek
Re: 2020.1 alpha [message #53241 is a reply to message #53240] Tue, 24 March 2020 18:19 Go to previous messageGo to next message
omari is currently offline  omari
Messages: 220
Registered: March 2010
Experienced Member
Thanks, the toolbar is split on two lines.

by the way, please check the toolbar's tooltips textcolor in dark mode.


regards
omari.
Re: 2020.1 alpha [message #53246 is a reply to message #53241] Wed, 25 March 2020 10:53 Go to previous messageGo to next message
Tom1
Messages: 792
Registered: March 2007
Contributor
Hi,

I just noticed that the current version has a visualization issue with the edge rectangle of entryfields, lists, etc. I confirmed all these issues on UWord with current version. This can be seen in e.g. standard FileSel where the file and directory lists and the File entryfield all lack vertical edges. Additionally, if the width of the FileSel is increased by dragging, the horizontal edges do not extend all the way to the right edge of each panel. There are also some other corner effects that look strange on UWord main window.

TheIDE does not show these problems for me possibly because I have 'Dark' theme selected there.

Best regards,

Tom
Re: 2020.1 alpha [message #53247 is a reply to message #53246] Wed, 25 March 2020 11:00 Go to previous messageGo to next message
mirek is currently offline  mirek
Messages: 12519
Registered: November 2005
Ultimate Member
Would it possible (here and in general in error reports about appearance) to post a screenshot, ideally with some markings so that I know where to look?

Mirek
Re: 2020.1 alpha [message #53248 is a reply to message #53247] Wed, 25 March 2020 11:28 Go to previous messageGo to next message
Tom1
Messages: 792
Registered: March 2007
Contributor
Sorry,

I considered it so obvious... Embarassed
index.php?t=getfile&id=6019&private=0

Best regards,

Tom
Re: 2020.1 alpha [message #53249 is a reply to message #53248] Wed, 25 March 2020 11:32 Go to previous messageGo to next message
Tom1
Messages: 792
Registered: March 2007
Contributor
And here...
index.php?t=getfile&id=6020&private=0

Best regards,

Tom
Re: 2020.1 alpha [message #53252 is a reply to message #53123] Wed, 25 March 2020 12:46 Go to previous messageGo to next message
mirek is currently offline  mirek
Messages: 12519
Registered: November 2005
Ultimate Member
I have tested Uword with all 4 'normal' build methods, in UHD mode and I am not seeing anything like this Sad

index.php?t=getfile&id=6021&private=0

That said, I absolutely believe you have the issue, we just need to track down the difference between mine and yours setup....

Are you testing with latest trunk (check that examples are linked to trunk uppsrc...)? What is the build mode?
Re: 2020.1 alpha [message #53256 is a reply to message #53252] Wed, 25 March 2020 13:10 Go to previous messageGo to next message
Tom1
Messages: 792
Registered: March 2007
Contributor
I have Windows Dark theme enabled at UHD 4k resolution.

I was running the yesterday's version and just now updated to current version. Build mode MSBT19x64 Release. The problem remains.

Now tried with CLANGx64 and surprisingly, the issue disappeared!

Additionally, with CLANGx64, the dark system theme is followed by the UWord, unlike with MSBT19x64, which stays light in any case.

Best regards,

Tom
Re: 2020.1 alpha [message #53258 is a reply to message #53256] Wed, 25 March 2020 13:33 Go to previous messageGo to next message
mirek is currently offline  mirek
Messages: 12519
Registered: November 2005
Ultimate Member
Tom1 wrote on Wed, 25 March 2020 13:10


Additionally, with CLANGx64, the dark system theme is followed by the UWord, unlike with MSBT19x64, which stays light in any case.



Now that is a clue... Going to check that.

(just to be sure: you did try rebuild all, right?)
Re: 2020.1 alpha [message #53259 is a reply to message #53256] Wed, 25 March 2020 13:34 Go to previous messageGo to next message
Tom1
Messages: 792
Registered: March 2007
Contributor
What is really interesting is that MSBT17 and MSBT17x64 both work correctly!

It is just this brand new MSBT19 and MSBT19x64 that fails...

(I need to emphasize that I just installed a fresh MSBT19 a couple of days ago on this computer. Could all this be linked with the MSC compiler issue you discovered recently on MSBT19?)

Best regards,

Tom

Re: 2020.1 alpha [message #53260 is a reply to message #53258] Wed, 25 March 2020 13:36 Go to previous messageGo to next message
Tom1
Messages: 792
Registered: March 2007
Contributor
Yes I did rebuild all...
Re: 2020.1 alpha [message #53264 is a reply to message #53259] Wed, 25 March 2020 14:29 Go to previous messageGo to previous message
mirek is currently offline  mirek
Messages: 12519
Registered: November 2005
Ultimate Member
Tom1 wrote on Wed, 25 March 2020 13:34
What is really interesting is that MSBT17 and MSBT17x64 both work correctly!

It is just this brand new MSBT19 and MSBT19x64 that fails...

(I need to emphasize that I just installed a fresh MSBT19 a couple of days ago on this computer. Could all this be linked with the MSC compiler issue you discovered recently on MSBT19?)

Best regards,

Tom



Quite likely Sad Does it do that warning?
Previous Topic: U++/Win32 is now using CLANG toolchain
Next Topic: svn/github now has auto-generated Makefile
Goto Forum:
  


Current Time: Wed Jun 03 18:42:03 CEST 2020

Total time taken to generate the page: 0.01431 seconds